Lichamelijke Klachten

Pijn is fijn, zegt men weleens. Toch is pijn zeker geen pretje. Er zijn verschillende soorten pijn, die allemaal een verschillende behandeling nodig hebben. Heb je last van pijn? Neem dan contact met ons op. Zo kijken we samen hoe we je het beste kunnen helpen.

Bij een zweepslag van de kuit ontstaat een scheurtje in je kuitspier. Vaak komt dat scheurtje door een plotselinge en heel krachtige aanspanning van de spier, bijvoorbeeld door intensief sporten. Het voelt alsof een steentje, tak of zweep tegen de kuit komt, terwijl op dat moment eigenlijk een scheurtje in de spier ontstaat. Lopen is lastig, net als op je tenen staan. Bij een zweepslag is je kuit vaak licht gezwollen. Soms is in de eerste dagen na het letsel een bloeduitstorting te zien onder de plek waar het scheurtje is ontstaan.

Aspecifieke lage rugpijn is de meest voorkomende vorm van lage rugpijn. De symptomen, ontstaanswijze en locatie van de klachten kunnen per patiënt sterk verschillen. Bij ongeveer 90% van alle mensen met lage rugpijn is de rugpijn aspecifiek. De pijn in de onderrug staat op de voorgrond. Deze kan uitstralen naar de bil of bovenbenen. De pijn kan verergeren bij bepaalde houdingen of door bewegingen. Er kan sprake zijn van ochtend- of startstijfheid.

Het behandeladvies is altijd om (met mate) actief te blijven,

Behandelingen hiervoor

Je rug is opgebouwd uit botten die we wervels noemen. Tussen die wervels liggen zogenoemde tussenwervelschijven, met in het midden een zachte kern. Heb je last van een hernia? Dan heeft de zachte kern van zo’n tussenwervelschijf een uitstulping, waardoor je last krijgt van je onderrug. Soms straalt de pijn ook door naar je benen, omdat er druk op de zenuwen komt te staan. Het natuurlijk beloop is meestal gunstig, het beleid is erop gericht de klachten te verlichten.

Behandelingen hiervoor

Tijdens je zwangerschap kun je last krijgen van pijn aan je bekken. Pijn aan je bekken ontstaat vaak doordat de banden die over je gewrichten lopen en de verschillende botstukken bij elkaar houden zijn verslapt. Wanneer de banden verslappen, worden de gewrichten soepeler. Dit kan heel functioneel zijn, zoals bij een zwangerschap. Het kan echter ook klachten veroorzaken doordat de banden overbelast worden. Je krijgt dan bijvoorbeeld last van pijn in je onderrug, je stuitje,

Je enkel is het gewricht dat je onderbeen met je voet verbindt. Eigenlijk bestaat je enkel uit twee losse gewrichten. Het ene gewricht zorgt ervoor dat je voet van voren naar achteren kunt kantelen, het andere dat je je voetzool naar binnen en buiten kunt draaien. Je enkel wordt verstevigd door gewrichtsbanden, waardoor je enkel extra stevig is. De spieren rond je enkel zorgen ervoor dat je je enkel in verschillende richtingen kunt bewegen. Pijn aan je enkel kan plotseling ontstaan,

Behandelingen hiervoor

Duizeligheid kent veel verschillende vormen. Vaak is het onschuldig, maar als je er vaker last van hebt, is het belangrijk te kijken waar die duizeligheid precies vandaan komt. Duizeligheid kan zorgen voor een gevoel van instabiliteit. Vaak is duizeligheid gerelateerd aan nekklachten. Om duizeligheid te kunnen behandelen, is het dan ook belangrijk te weten om welke vorm van duizeligheid het gaat. Daarna kan de fysiotherapeut aan de slag.

Behandelingen hiervoor

De kaak is een gewricht met spieren waar je allerlei klachten van kunt ervaren. Nek- of hoofdpijn kan bijvoorbeeld veroorzaakt worden door de kaakspieren. Kaakproblemen kunnen zich bijvoorbeeld ook uiten als vage oorpijn. Na onderzoek wordt er een samen een behandelplan gemaakt. Zo kan er bijvoorbeeld voor dry needling gekozen worden, als ondersteuning van de behandeling.

Verschillende mechanismen in en rond je knie zorgen ervoor dat je knie stabiel blijft én dat je tegelijkertijd zo goed mogelijk kunt bewegen. Je knie verbindt je bovenbeen en je scheenbeen met elkaar. Met een meniscus, kraakbeen, verschillende banden, een knieschijf, een kuitbeen en een heleboel spieren is het een ingewikkeld gewricht. Bijna iedereen heeft weleens last van zijn knie. Als dat te lang duurt, kun je last krijgen van pijn, stijfheid, een bewegingsbeperking of een dikke knie.

Beenklachten kunnen zich concentreren rond je bovenbeen of je onderbeen. Je bovenbeen bestaat uit een bot – het dijbeen – en een aantal spieren. Pijn aan je bovenbeen kan plotseling ontstaan, bijvoorbeeld doordat je je bijbeen breekt of een van die spier scheurt. Soms ontstaan je klachten echter geleidelijk. Ze kunnen ook een oorzaak hebben die zich ergens anders in het lichaam bevindt, zoals uitstralende pijn vanuit je heup. Ook zenuwen en bloedvaten spelen hierbij een grote rol.

Pijn aan je bekken ontstaat vaak doordat de banden die over je gewrichten lopen en de verschillende botstukken bij elkaar houden, zijn verslapt of beschadigd. Dat komt vaak voor als gevolg van een zwangerschap, maar kan ook andere oorzaken hebben, zoals een ongeluk thuis, op het werk, tijdens het sporten of in het verkeer. Ook in zulke situaties kunnen je bekkenbanden scheuren of uitrekken. Je krijgt dan bijvoorbeeld last van pijn in je onderrug, je stuitje,

Behandelingen hiervoor

Ben je geopereerd aan je knie, je heup, je rug of je schouder? Of ben je aan het herstellen van een botbreuk, bijvoorbeeld door een ongelukje thuis, op het werk of tijdens het sporten? Een goed revalidatietraject is dan erg belangrijk. Je kunt dan zo snel mogelijk weer aan de slag met je dagelijkse bezigheden. Tijdens dit traject werken we samen aan een zo goed mogelijk herstel. In het begin komen wij graag bij je aan huis na een operatie.

De heup zorgt ervoor dat je been soepel kan bewegen ten opzichte van je romp. Omdat we die beweging ontzettend vaak maken, is het niet gek dat er bijvoorbeeld slijtage of pijn ontstaat. Je krijgt bijvoorbeeld last van artrose van de heup. Het kraakbeen dat ervoor zorgt dat de botten zo min mogelijk last krijgen van slijtage, is dan weggesleten. Je krijgt daardoor last van stijfheid en pijn. Een nieuwe heup kan een oplossing zijn.

Behandelingen hiervoor

De heup zorgt ervoor dat je been soepel kan bewegen ten opzichte van je romp. Omdat we die beweging ontzettend vaak maken, is het niet gek dat er bijvoorbeeld slijtage of pijn ontstaat. Je krijgt bijvoorbeeld last van artrose van de heup. Het kraakbeen dat ervoor zorgt dat de botten zo min mogelijk last krijgen van slijtage, is dan weggesleten. Je krijgt daardoor last van stijfheid en pijn. Een nieuwe heup kan een oplossing zijn.

Behandelingen hiervoor

Als je er goed over nadenkt, heeft je nek een behoorlijk zware taak: hij moet de hele dag je hoofd, dat vier à zes kilo weegt, ondersteunen en op de juiste plek houden. Je hoofd hoort zich netjes in het midden tussen je twee schouders te bevinden. Als dat niet zo is, kan dat zorgen voor nekpijn. Veel mensen dragen hun hoofd bijvoorbeeld te ver naar voren. Dat kan bijvoorbeeld komen doordat je veel naar een computerscherm of smartphone moet kijken.

Behandelingen hiervoor

Bijna iedereen heeft weleens hoofdpijn: als je slecht hebt geslapen, je neus verstopt zit of lang achter de computer hebt gezeten. Vaak gaat hoofdpijn snel weer over, maar soms blijft de pijn langer hangen dan je zou willen. Als de hoofdpijn chronisch wordt of vaker terugkeert, kan die je belemmeren in het dagelijks leven. Er zijn verschillende soorten hoofdpijn. Spanningshoofdpijn komt bijvoorbeeld door te strak gespannen spieren. Ook kan hoofdpijn ontstaan door migraine of medicijnen.

Top praktijk!

21-10-2021, Dordrecht. Flexibel in het maken van afspraken (wij varen door Europa) en je krijgt goede adviezen! Wie je ook behandeld, allen even kundig en vriendelijk.

Hele fijne praktijk!

29-06-2021, Dordrecht. Hele fijne praktijk! Vriendelijk, behulpzaam en laagdrempelig. Goede uitleg over de behandelingen en reële doelstellingen.

Kundige fysiotherapeut

21-06-2021, Dordrecht. Ik kan voor het eerst sinds jaren weer iets oprapen van de grond zonder pijn in mijn onderrug/bekken. Ook zijn de nekklachten flink verminderd.

Goed geholpen

16-06-2021, Breda Goede kennis en kwaliteit. De therapeute gaat heel goed met onze zoon om. Er was een goede samenwerking.
Vorige
Volgende