076 - 201 28 00 mechelinck@ehcfysio.nl

SOLK

SOLK

Op 23-10-2018 is onze kinderfysiotherapeute Loes aanwezig geweest op het SOLK overleg wat gehouden werd bij Revant in Breda. Dit is een jaarlijks overleg, waarbij verschillende disciplines aan schuiven die allemaal te maken krijgen met kinderen met SOLK.


SOLK staat voor Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten. Oftewel, eenvoudiger gezegd, klachten waar voor geen medische oorzaak gevonden is, maar het kind ervaart deze klachten wel.
Bijvoorbeeld, veel buikpijn en vermoeidheidsklachten, maar uit alle onderzoeken in het ziekenhuis komt geen verklaring. Dan noemen we dit SOLK. De behandeling bestaat altijd uit een multidisciplinaire aanpak, wat specifiek per kind wordt opgesteld. 


Deze avond ging het over de bijdrage van Hypnotherapie bij deze patiëntengroep. Hierbij gaf Christel Legius een presentatie over Hypnotherapie. Zij is kinderbekkenfysiotherapeut en werkt al een aantal jaar met deze methode. Zij ziet vaak kinderen met buikpijnklachten. 


Hypnotherapie is suggestieve ontspanningstherapie. Het wordt nog niet zo lang toegepast en is een aanvulling op de reguliere fysiotherapie. Er is onderzoek gedaan en daarbij zijn goede resultaten behaald. De therapie bestaat uit 6 sessies waarbij het kind in een soort trance gebracht word. Dit klinkt heel spannend, maar dat valt wel mee! Iedereen herkent deze trance wel; je kind zit voor de computer een spel te spelen en jij roept hem voor het eten. Het kind reageert niet als je hem roept, maar hij heeft je wel gehoord. Het kind is zo geconcentreerd dat hij geen reactie geeft. Bij hypnotherapie wordt dat stukje gebruikt. Het kind heeft dan een verhoogde selectieve aandacht, ontspanning, veranderde tijdsbeleving en een verhoogde concentratie, waardoor er een betere connectie ontstaat tussen het bewustzijn en het onderbewustzijn van het kind. Hiermee worden goede resultaten behaald in het verminderen van de klachten.


Ook gewone kinderfysiotherapie kan zeer zeker toegepast worden bij SOLK. Marie-Claire, Renee en Loes zijn gespecialiseerd in dit soort klachten. Zij werken graag met andere therapeuten, zoals Christel, waardoor er samen aan het beste resultaat gewerkt wordt! Voor meer informatie hierover, bel je gerust even naar de praktijk!